De rol van mondgezondheid in de ouderengeneeskunde: 12 vragen beantwoord
Dr. Gert-Jan van der Putten, specialist ouderengeneeskunde, beantwoordt 12 vragen over mondgezondheid bij ouderen.
Wat is het verschil tussen een specialist ouderengeneeskunde en een geriater?
Gert-Jan legt uit dat een specialist ouderengeneeskunde voornamelijk werkt in verpleeghuizen maar steeds vaker ook in ziekenhuizen en samen met huisartsen in de eerstelijnszorg. De zorg voor kwetsbare ouderen wordt op verschillende plekken gegeven, zoals Eerste Lijns Verblijfplaatsen en kleinschalige woonvormen. Een klinisch geriater werkt voornamelijk in het ziekenhuis en is gespecialiseerd in de zorg voor ouderen.
Is mondgezondheid een aandachtspunt in de ouderengeneeskunde?
Gert-Jan benadrukt het belang van goede mondgezondheid voor algemene gezondheid en welzijn. Een goede mondgezondheid is essentieel, maar niet alle artsen hebben hier voldoende kennis over.
Is het nog wel nodig om op latere leeftijd naar de tandarts te gaan?
Volgens Gert-Jan is het zeker nog nodig om op latere leeftijd regelmatig naar de tandarts te gaan, vooral wanneer je kwetsbaarder wordt. Veranderingen in het gebit en smaakveranderingen kunnen optreden naarmate men ouder wordt.
En hoe zit dat met een prothese/kunstgebit? Moet je ook met een kunstgebit ook elke half jaar naar de tandarts?
Gert-jan adviseert jaarlijkse controle voor mensen met een prothese of kunstgebit. Controle op de conditie en pasvorm van de prothese is belangrijk.
Mensen die erg ziek zijn of dementie hebben kunnen het tandenpoetsen weigeren. Ziet u daar gevolgen van?
Onvoldoende mondverzorging kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de reden van weerstand tegen mondverzorging te begrijpen en creatieve manieren te vinden om toch de zorg te verlenen.
Hoe belangrijk is het om mondproblemen te verzorgen?
Een goede mondgezondheid is cruciaal voor het welzijn van ouderen. Pijn in de mond kan leiden tot eetproblemen en vroegtijdig overlijden.
Hoe kan een mantelzorger of zorgverlener ondersteunen bij mondhygiëne?
Het is belangrijk om de waardigheid van de persoon te behouden en geduldig te zijn bij het ondersteunen van mondhygiëne. Vaste routines en creatieve benaderingen kunnen helpen.
Ziet u tijdgebrek in de zorgverlening waardoor mondhygiëne onder druk komt te staan? Ziet u daar gevolgen van?
Tijdgebrek kan leiden tot verwaarlozing van mondhygiëne, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
Er is steeds meer bekend over de relatie tussen mondgezondheid en welvaartsziekten. Ziet u deze relatie in de praktijk ook?
Welvaartsziekten kunnen de mondgezondheid beïnvloeden. Het is belangrijk om de mond goed te verzorgen, vooral op latere leeftijd.
Heeft u een advies voor de mondzorg voor ouderen?
Gert-Jan pleit voor meer samenwerking tussen huisartsen en tandartsen om de zorg voor ouderen te verbeteren. Reguliere controles en mondhygiëne zijn essentieel, ongeacht de leeftijd.
Heeft u een advies voor de bezoekers van Tandarts.nl?
Gert-Jan adviseert bezoekers om regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist te gaan, zelfs op latere leeftijd, om problemen te voorkomen.